Notă: Selectaţi mai întâi câmpurile după care doriţi să efectuaţi selecţia. Pentru selectare multiplă folosiţi tastele 'Shift' (selecţii succesive) sau 'Ctrl' (selecţii discontinue).
Ludeştii de Jos, com./oraş Orăştioara de Sus (denumire repertoriu: Ludeşti sau Ludesd, com. Orăştioara de Sus, jud. Hunedoara)
Punct 1.
La 2,5 km est de sat, pornind în sus pe valea ce coboară din dealurile apropiate şi trece prin mijlocul satului, pe dealul Cetăţeaua sau Vârful Cetăţelei (numit şi Cetatea Înaltă), pe coama îngustă a dealului la cca. 150 m şi pe terasele de est. Tip sit: neprecizat Observatii: M.J. Ackner semnalează urme de ziduri de piatră a căror existenţă nu a fost semnalată în perieghezele lui C. Daicoviciu. Nu s-au făcut săpături. Caracterul dacic al sitului este problematic.
Descoperiri:
1.0.0.1
ceramică - fragmente mari şi groase de vase; datare repertoriu: epoca bronzului
Bibliografie:
1. Bielz, A.E., JSKV, XIX, 1899, p.41
2. Marţian, I., Rep., p.48
3. Daicoviciu, C., Sbornik Katzarov, p.77
4. Daicoviciu, C., Al. Ferenczi, Aş. Dacice, p.7
Punct 2.
La "Vadul Rău" Tip sit: aşezare
Descoperiri:
2.1
aşezare - periegheză de C.Daicoviciu; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică
2.1.0.1
ceramică - fragmente de lut ce provin dintr-un chiup sau dintr-un apeduct; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică; autor săpătură: Daicoviciu, C.
Bibliografie:
1. Daicoviciu, C., Al. Ferenczi, Aş.dacice, p.7
Punct 3.
Neprecizat Tip sit: neprecizat
Descoperiri:
3.0.0.1
tipar - pentru baterea denarilor romani republicani, contrafăcuţi în atelierele dacice locale. Tiparul poartă pe aversul monedei lui C. Marius C9ai) f(ilius0, Capito, din anii 81-69 e.n.; datare repertoriu: epoca romană; MAC, nr inventar: 4970